Ingles Court, Folkestone

Demolition project background

Ingles court was formally a nursing home, and was to be demolished to facilitate the construction of a retirement village.

The site consisted of two structures; the building at the northern end was 3-story and of load bearing brick construction with timber floors and a timber framed mansard roof structure. The structures and the southern end was of more recent construction and comprised of a 3-storey reinforced concrete frame, RC floors and external brick cladding.

A basement partially extended beneath the building.

 

Specification

  • Confirm isolation and termination of services to the structures – Liaise with McCarthy & Stone.
  • Remove all asbestos containing materials in controlled conditions.
  • Erect a monarflex-enclosed scaffold to external elevations to protect neighbouring properties where detailed in Party Wall agreements.
  • Soft strip services, fixtures, fittings and non-load bearing structures to facilitate more efficient waste processing.
  • Demolish buildings down to the underside of the basement slab, grubbing up all foundations to 1.0m in depth and all hardstandings to 0.2m.
  • Backfill basement with selected demolition arisings, and create a piling matt to an engineered specification; CBR to confirm compaction.
  • Remove all demolition arisings, rubbish and soft strip materials arising to a licensed waste transfer facility.
  • Leave site level, clean and tidy on completion.

Achievements and Successes

  • Asbestos containing materials (ACM’s) were identified in the Refurbishment and Demolition survey in locations across the site. These had to be removed in controlled conditions, in accordance with the Control of Asbestos Regulations 2012, in controlled conditions and disposed of in a licensed tip. Even once all the identified ACM’s had been removed, operatives remained vigilant in case previously undiscovered asbestos was identified.
  • The properties contained high volumes of reclaimable building materials and architectural salvage which we processed and sold from our reclamation yard. As well as improving site sustainability, DDS were also able to offer a financial saving to the client by deducting the value of the items from the quoted figure and tender stage.
  • The site was located in the heart of a heavily populated residential area, with inhabited properties situated closely on three elevations. This called for a robust resident liaison system to manage all queries and concerns. Furthermore, dust and vibration suppression was of paramount importance and measures were installed to ensure levels were kept to an acceptable level – intermittent monitoring was carried out to ensure this.
  • There were two party walls on the site which had to be considered; this part of the demolition was carried out by hand so we had maximum control, minimising the risk of any damage to the remaining structures.
  • Seagulls were nesting in the roof of the buildings; DDS worked with the EA to progressively clear each the immediate area’s to be demolished of nesting birds.